전복껍데기 칼
바다로 둘러싸인 제주에서는 종종 대형 조개의 단단한 껍데기를 이용해 생활도구를 만들어 썼습니다. 앞에서 보았던 전복껍데기 화살촉이 그렇습니다. 이것은 날카로운 전복 껍데기로 반달모양 돌칼과 비슷하게 만든 칼로 곡물을 수확할 때 사용한 도구입니다. 전복껍데기로 만든 칼은 석기를 만들 단단한 돌이 부족했던 제주의 사람들이 자연 환경에 적응하며 만들어낸 독특한 도구라고 할 수 있습니다.
Abalone Knives
The tough shells of large clams were often used to make everyday tools on Jeju Island. The abalone shell arrowheads examined earlier are an example of this. The knives on display, made of abalone shells and similar in shape to semilunar stone knives, were used to harvest grain crops. The abalone shell knife, with its sharp edges, is a distinctive tool that came to be used as a result of the natural environment of Jeju Island.